Det er forkert og ulovligt at dele private billeder og video af andre uden tilladelse, eller at true med at gøre det. Men som første sætning i filmen lyder: ”Jeg tror ikke, at billeddeling, det går væk”, så i stedet for at prøve at få det stoppet, skal vi lære at tale meget mere om den tillid, der er så nødvendig for, at det bruges rigtigt og bruges positivt.

Billeder er det stærkeste brændstof i det aktuelle sociale, digitale liv. Børn og unge er ikke ’rigtige’ venner, før de har sendt et uperfekt ’dobbelthage’ foto til hinanden, hvor de ubevidst giver en stor tillidsgave til den anden. Altså de stoler på hinanden og på, at det ikke bliver misbrugt. De uperfekte billeder er en modvægt til nydelige Selfies og Instagram billeder af café-turen med mor eller BFF. Private og, somme tider, afslørende fotos og videoer er blevet det moderne kærestebrev og et intimt bånd mellem kærester. Forargelse nytter ikke der, hvor kærligheden og lysten huserer. Det må forældre forstå.

Bagsiden er alvorlig: Når man viser tillid ved at dele et nøgenfoto, fortjener man ikke at blive udstillet, hvis tilliden brydes. Tillidsbrud er forkerte og somme tider strafbare. Løsningen ligger bare ikke i at undgå at sende kærlighed til hinanden. Det ligger i at bekæmpe tillidsbrud og mangel på solidaritet, og det kræver, at de unge og voksne taler om det.

Det er faktisk de færreste unge, der selv har oplevet at blive udstillet, men alle er bekymrede over det. Når vi taler dybere med de unge, viser det sig, at de alle deler en slags fortrolighed med hinanden gennem billeder, og derfor alle står sårbare over for svigt. Det betyder, at det er vigtigt at modarbejde negativ billeddeling. Men det indebærer især, at de negative sociale kræfter skal udfordres. Så et gode råd med på vejen er:

  • Unge skal tale mere sammen om vigtigheden af at være solidariske, ordentlige og forstående over for hinanden – og sig selv

  • Voksne skal tale med de unge om at undgå at misbruge tillid og dele private fotos og videoer, men lad dem elske hinanden, og støtte dem i at have det godt og trygt sammen

  • Voksne må forstå, at forargelse ikke bringer noget godt med sig. Vær tværtimod til stede, spørg, lyt, vær undrende og åben. Lev dine værdier og udtryk dem tydeligt, men med forståelse for unges liv og behov. Vær en god rollemodel og vis dine egne ’dobbelthager’. Reelt og i overført betydning.

Om forfatteren 
monsterid

Søren Kjær Jensen, Direktør i Center for Rummelighed

Søren Kjær Jensen er dokumentarist og forskningsformidler og har arbejdet med pædagogisk forskning i knap 15 år.
”Jeg stiftede Center for Rummelighed i vrede over at se børn falde uden for fællesskabet. Men jeg indså hurtigt, at vrede ikke nytter noget. Derfor har jeg samlet en flok professionelle problemknusere, som har valgt at have det sjovt med at skabe kreative løsninger. Jeg bygger i den forbindelse på min erfaring som kunstner, forskningsleder, opfinder og professionel hjælper. Min opgave er at skabe grundlaget for, at andre kan skabe.”