“Kære Far, jeg troede ikke, jeg ville overleve at miste dig. Og jeg havde helt ærligt heller ikke lyst til at overleve. Jeg får nok aldrig det liv, jeg havde forventet og håbet på. Det bliver nok heller ikke så nemt. Men jeg er begyndt at tro på tanken om, at det alligevel kan blive et godt liv.”

Sådan skriver Sophie på 22 år. Hun fik hjælp i Børn, Unge & Sorg, da sorgen over farens død truede med at overtage hendes liv.

I Børn, Unge, Sorg har vi i næsten 20 år hjulpet børn og unge, så de ikke får livet ødelagt af sygdom eller død i den nærmeste familie.

Men ansvaret for at tale med børn og unge, når sygdom og død banker på i familien, ligger hos os alle. Det er ikke godt nok, når 2 ud af 3 børn og unge fortæller, at de aldrig eller sjældent har talt med nogen om hvordan de har det i forbindelse med forældres/søskendes sygdom eller død. Ingen børn og unge bør gå alene med deres sorg.

Alvorlig sygdom og død i allernærmeste familie er ikke noget, der kun rammer en lille håndfuld børn og unge. 130.000 børn og unge oplever hvert år at en forælder eller søskende får konstateret en alvorlig fysisk sygdom. 7.000 børn og unge (0-27 år) oplever hvert år de mister en mor, far, søster eller bror på grund af sygdom eller i forbindelse med pludselig død.

Vi kommer alle sammen til at opleve tab og sorg. Sorg er kærlighedens smertelige pris. Det er den for os alle. Men mister man de vigtigste og nærmeste, allerede når man er barn eller ung, så er man ekstra sårbar. Tabet risikerer at sætte dybe spor for resten af livet, hvis ikke vi som ven, god nabo, lærer, studievejleder, sygeplejerske mv. er i stand til at rumme de efterladte. Uanset hvor svære følelser sorgen medfører og uanset hvor længe den varer.

Døden er mere tabuiseret end nogensinde og mange af os er analfabeter, når det gælder vores forhold til døden og måden, vi møder og taler med hinanden, når døden banker på. Det vil vi i Børn, Unge & Sorg gerne lave om på. Og vi er ikke alene!

I et stort nyt projekt – HÅBEFULDE HISTORIER – vil vi sammen med Call me i fælleskab udfordre danske unge og sætte tabuer og dilemmaer om liv og død til debat på gymnasier i hele landet. I projektet skal elever fra 9 gymnasier i løbet af vinteren deltage i skrive-laboratorier, hvor de bliver udfordret på at formidle nødvendigt stof om liv og død.

Jeg kan ikke forestille mig nogen mere oplagt samarbejdspartner end Call me. DNA’et i Call me er bevidstheden om at den måde, vi taler til hinanden på, har enorm betydning for vores trivsel.  Samtale skaber forståelse og rummelighed – også når det gælder svære emner. Det kræver medfølelse, engagement og mod at spørge ind til et andet menneskes tab, sorg eller afmagt.  HÅBEFULDE HISTORIER skal hjælpe unge med at bryde tavsheden og gribe hinanden, når livet gør ondt. Den mission deler Call me med Børn, Unge & Sorg.

HÅBEFULDE HISTORIER kickstartes i dag på Nærum Gymnasium og slutter i februar. Udover at få eleverne til at reflektere over vigtige emner, så er HÅBEFULDE HISTORIER også et ambitiøst skrive- og formidlingsfagligt projekt. Håbefulde Historier tæller derfor som en af årets 2.g. opgaver og de tre dygtigste og modigste kronikører har udsigt til at nå ud til hele landet via Dagbladet Politiken, der sammen med Børn, Unge & Sorg vælger tre kronikker til publicering.

Det eneste sikre vi kan regne med i livet er, at vi skal dø. Alligevel siger mange ”hvis” jeg dør. Og ikke ”når” jeg dør. Døden bør være en naturlig del af livet. Derfor skal vi have døden tilbage til livet. En mindre berøringsangst og et større mod til at tale om døden og de døde, kan både skabe tættere bånd mellem mennesker i livet – og det kan gøre livet lidt lettere for de efterladte. Missionen er at give de unge viden og mod til at forholde sig til egen dødelighed og til at turde møde efterladte med større åbenhed. Jo før, vi lærer at tale åbent om døden, jo bedre er vi rustede til at håndtere sorg hos os selv og møde andre efterladte. Og jo tættere kan vi måske komme på hinanden i livet. En åben samtale om døden kan være en af de mest nærværende samtaler om livet.

Med HÅBEFULDE HISTORIER sætter vi barren højt! Hvis vi kan få engageret den ’udødelige’ ungdom i en snak om døden, så er der håb forude!

Stor, stor tak til Call me for at tage så stort et medansvar for at nedbryde tabuer og bane vej for håbet! I gør en forskel! Vi glæder os til samarbejdet.

Læs mere om initiativet Håbefulde historier her

 

Om forfatteren 
monsterid

Preben Engelbrekt

Direktør, Børn, Unge & Sorg
cand.scient.soc., psykoterapeut MPF og socialrådgiver