Mette Bendixen og Marie-Louise Vianello er forfattere til bogen “Dus med Døden” – en guide til at hjælpe et menneske i sorg. I dette blogindlæg giver de, med udgangspunkt i egne erfaringer, råd om, hvordan man som efterladt kommer i gennem julen. Og hvordan man som pårørende, bekendt eller kollega kan være der for de sørgende i højtiden for ensomhed.

Højtid for ensomhed og sorg

Det kan virke banalt og overflødigt at minde om, at julen er årets mest ensomme tid. Men alligevel vil vi gerne slå et slag for alle dem, der har mistet en af deres kære i 2017 (og 2016 og 2001 og 1998…)

Savnet af den man elsker forstærkes ofte i denne højtid. Og selvfølgelig er specielt den første jul for mange ekstra vanskelig at gå i møde. For nogle kan sorgen være meget voldsom i julen. Specielt hvis dødsfaldet er sket for nyligt, så de slet ikke magter den. For andre er det vigtigt, at julen følger sit vante skema med den tryghed, der ligger i det.

Savnet fylder

Ensomhed er ikke kun at sidde alene i julen. Ensomhed er også at savne dem vi elsker. Julen kan være svær at gennemleve med alle dens følelser, traditioner, samvær og nærvær med dem, vi holder allermest af – dog med undtagelse af mindst én person. Der er en enorm forudsigelighed og forventning til det, der bør være årets hyggeligste aften. Men hvad skal man gøre, hvis man ikke ser frem til juleaften? Eller måske ligefrem frygter den og ens egne følelser? Når man denne aften sidder med hele familien rundt om bordet, er den tomme, usynlige stol utrolig tydelig. Man bliver atter mindet om, at der mangler en person, som aldrig kommer tilbage. Det er en smertelig bevidsthed at sidde med – midt i juleanden og de brunede kartofler.

Hensyn på jobbet

Hvis du er kollega til en, der har mistet, så kan du ændre din traditionelle hilsen med ønsket om en god jul, når du suser på juleferie. Du kan fx omformulere din sætning til: ”jeg håber, at du finder en god og fin måde at komme gennem denne jul. Jeg er klar over, at det kan være en svær tid for dig”. Når du kommer tilbage på arbejde, og julen er veloverstået, er det naturligt for mange at spørge om kollegaen har haft en god jul. Dette spørgsmål kan virke malplaceret og måske endda provokerende, da man som sørgende synes, det må være indlysende, at man ikke har haft en god jul. En god måde at spørge ind, og samtidigt anerkende tabet, kan være ”Hvordan gik julen for dig i år?”.

Vi har nogle bud på, hvordan du som efterladt kan komme godt gennem julen

1. Mærk efter, hvordan du har lyst til at tilbringe julen. Skal den være tro mod traditionerne eller har du brug for luftforandring? Alt er tilladt.

2. Vis omsorg for dig selv ved at beholde rutiner med god søvn, motion og sund kost. Pas på med store mængder alkohol. Sorg og alkohol går ikke hånd i hånd.

3. Sig fra til arrangementer, som du ikke orker, og spring til, hvis du ændrer mening igen.

4. Tal om den afdøde. Hav ritualer, der minder dig om den, du savner. Grin og græd – det er også tilladt selve juleaften.

Og til de pårørende til en efterladt:

1. Accepter at stemningen måske ikke er så høj som den plejer, eller at traditionerne bliver vendt på hovedet.

2. Udbring en skål for de(n) afdøde juleaften. Ofte sidder der flere om et julebord, der hver især savner nogle, så her kan alle få mulighed for at ære en afdød.

3. Sæt eventuelt et billede frem ved den tomme stol og server asierne – eller stil det blot i vindueskarmen.

4. Er du usikker på, hvordan dette bliver modtaget, så afklar det med den efterladte inden juleaften. I det hele taget, så spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt.

At spørge er at vise omsorg

Behov er individuelle, og vi anerkender, at nogle foretrækker at have deres sorg i fred, men hvis du ikke spørger den efterladte, hvad han har behov for, så antager du bare. Det er altid helt ok at spørge, og hermed viser du din omsorg.

Så vores juleønske her midt i juleræset er: lad os alle lige kigge op fra ønskesedlerne og give både vores nærmeste og ham kollegaen ved siden af, der sørger, lidt ekstra omsorg og omtanke.

Rigtig god jul til alle og en kærlig tanke til dem, der ikke er her mere <3

– Mette & Marie-Louise

Læs mere om forfatterne og bogen ‘Dus med Døden’ her: www.dusmeddoeden.dk

Om forfatteren 
monsterid

Titte Kuhlmann, Social Media Manager

Siden februar 2016 har jeg fordybet mig i Tal ordentligt-universet, som Social Media Manager på det der må være Danmarks bedste arbejdsplads. Jeg kaster mig selv og vores mere end 100.000 Facebook-følgere ud i store debatter om alt indenfor den gode tone og medmenneskelighed – og jeg elsker det. Jeg er ucertificeret lommepsykolog, mere eller mindre konstant bekymret over et eller andet og altid på jagt efter ro og balance i livet. TAK til jer, der læser med her på bloggen! Det sætter vi stor pris på.