Internettet giver os et hav af nye muligheder for at hente informationer, danne fællesskaber, kommunikere og vise os selv frem. De fleste af os bruger det dagligt og kan ikke forestille os en hverdag uden…men når vores børn skal have et onlineliv, er der rigtigt mange os, der bliver utrygge og i tvivl om vores rolle som forældre.

Som forældre er vi som regel bevidste om vores ansvar som rollemodeller, opdragere og beskyttere, når det gælder børns offlineliv. Vi lærer vores børn at være en god ven – og at de ikke må lyve, stjæle, mobbe eller være for voldsomme over for andre i institutionen, sporten og skolen. Vi forbereder dem på at være socialt stærke individer, der ved, hvordan man passer på sig selv og andre.

Men hvor ofte husker vi at lære vores børn også at være gode mennesker online – og hvordan de skal passe på sig selv i den del af virkeligheden?

Som udgangspunkt bør der gælde samme spilleregler online og offline. Men onlinelivet giver særlige muligheder og udfordringer, som vi bør forberede børnene på.

Det er ikke nyt, at vi deler private billeder, historier eller andre informationer med hinanden. Det nye er hastigheden, vi kan gøre det med, og hvor mange der potentielt kan se det.

Heldigvis er der rigtigt mange, der interesserer sig for, hvordan vi klæder vores børn på til et trygt onlineliv. Vi har samlet nogle af de vigtigste råd herunder.

# Gør ikke noget online, som du ikke ville gøre offline

En nem huskeregel er, at vi ikke skal gøre noget på nettet, som vi ikke ville gøre offline. Det gælder både ift., hvordan vi behandler andre, og hvad vi deler om os selv og hinanden i form af billeder, historier, informationer osv.

# Der er mennesker bag skærmen

Det er nemmere at komme til at mobbe eller chikanere, når man ikke konfronteres fysisk med den, det går ud over. Derfor er det vigtigt, at vi lærer vores børn, at der sidder et rigtigt menneske bag skærmen, som bliver ramt. Ord rammer lige så hårdt, når de skrives, som når de råbes – og ordene kan blive stående længe.

# Mange ser med

Størrelsen på publikum kan være helt uoverskuelig på nettet, og det er stort set umuligt at styre, hvor mange og hvem der ser med. Derfor er det afgørende, at vi taler med vores børn om, hvor hurtigt det kan gå, når vi deler et enkelt billede eller en historie.

# Det kan ske for alle

’Det rammer kun naboen’ … nej, ikke altid. Med nettets mange muligheder, kan alle blive ofre. Vores egne personlige ting kan hurtigt deles, og vi kan nemt komme til at dele noget forkert utilsigtet. Derfor skal vores børn lære at tænke sig grundigt om, inden de lægger noget op, skriver noget, deler noget eller på anden måde agerer online.

# Vælg de rigtige venner

At have mange venner har altid været synonym med at være populær. På de sociale medier er det meget synligt, hvem der har mange venner, og hvem der ikke har – og det er nemt at få venner via sine venner eller venners venner. Men man giver samtidig dem alle sammen adgang til ens personlige billeder, informationer og historier – og når man knap kender dem, kan man så stole på dem?

Det er med andre ord vigtigt, at vores børn lærer at vælge onlinevenner med omhu. Det er ikke antallet af venner, der er det vigtige, men kvaliteten af dem, der betyder noget.

Det er også en rigtig god idé at hjælpe børnene med at begrænse, hvem der får adgang til deres private informationer. Dette gøres gennem privatindstillinger på diverse sociale medier og apps. Det er dog ikke en helt vandtæt sikring, så husk fornuften, når der deles eller lægges ting online.

# Vær nysgerrig, og tal med dit barn

Det er helt naturligt, at vi blander os i vores børns offlineliv – hvem leger de med, hvordan taler de med vennerne, hvad ser de på tv, hvad læser de osv.? Men bør vi så ikke gøre det samme med deres onlineliv? Jo! Livet på nettet er en selvfølge for børnene, og de interagerer naturligt med andre mennesker og bevæger sig ubesværet rundt. Derfor bør det også være naturligt, at vi som forældre tager ansvar for børnene her og lærer dem, hvordan man er en god onlineven, og hvordan man passer på sig selv og hinanden.

Som i offlinelivet handler det om, at dit barn skal have tillid til, at du gør det for dets eget bedste, og at du er der, hvis der opstår spørgsmål eller bekymringer.

TAL ORDENTLIGT og vis respekt for hinanden – også på nettet.

Besøg evt. www.sletdet.dk hvor Red Barnet giver endnu flere gode råd til et sundt onlineliv.

Om forfatteren 

Anja Enggaard, Marketing Manager

Jeg er Marketing Manager med verdens bedste arbejde og mor/hustru i verdens bedste familie. Kort sagt, jeg er virkeligt én af de heldigste på Jorden. Jeg lever et liv, hvor mange brikker hver dag skal gå op og hvor min nysgerrighed på nye kulturer, udfordringer, mennesker og oplevelser konstant udfordrer mine 24 timer i døgnet. Mit hjerte bløder for børn og deres ret til et godt liv – derfor føler jeg mig hver dag privilegeret, når jeg som mor overøser mine mirakler med kærlighed og på arbejdet kan kæmpe for børnene gennem TAL ORDENTLIGT.