Vores tema om sorg og den svære samtale om døden er ved at være ved vejs ende. De seneste 3 måneder har vi sat fokus på det tabu, som omgiver døden og efterlader mange sorgramte ensomme og isolerede – både i det private netværk og på jobbet. Vi har samarbejdet med Børn, Unge & Sorg om projektet “Håbefulde Historier” og vi har sat fokus på sorgens indflydelse på jobbet i samarbejde med forfatterne bag “Dus med Døden“.

 

Tal ordentligt – sammen om sorg.

På Facebook-siderne Tal ordentligt og Tal ordentligt på Jobbet har vores brugere udvekslet erfaringer om, hvordan man bedst kan være der for en person i sorg. Vi har opsummeret deres input i nogle overordnede råd herunder, som man kan lade sig inspirere af.

Der var bred enighed om punkterne. Men det er vigtigt at understrege, at mennesker jo er forskellige. Og at sorg ikke nødvendigvis kan generaliseres. Derfor er det allerbedste råd nok: er du i tvivl om, hvordan du bedst kan være der for en person i sorg, så spørg vedkommende direkte. Du kan fx sige: ”Jeg vil gerne være her for dig – men jeg er i tvivl om, hvordan jeg bedst kan være det. Hvad har du brug for?”.

 

10 gode råd om at være der for en person i sorg:

1. ANERKEND den sorgramtes situation. Send en hilsen eller aflæg et besøg. Ignorer ikke situationen og lad aldrig som ingenting. Går klappen ned, er det helt fint at sige: ”jeg ved ikke, hvad jeg skal sige”. På den måde viser du, at du prøver.

2. SPØRG med omsorg til savnet, sorgen og den nye virkelighed. Formuler åbne spørgsmål. At leve med sorg er svært. Og det kan være en stor hjælp, hvis omverdenen slår autopiloten fra og viser forståelse ved at ændre lidt på ordlyden i de sædvanlige spørgsmål. Spørg fx:

”Hvordan har du det?” eller ”Hvordan har dagen/weekenden/ferien/højtiden været for dig?”

Fremfor:

”Har du det godt?” eller ”Har du haft en god dag/weekend/ferie/højtid?”.

3. LYT til den sørgende. Giv vedkommende plads til at dele sin historie og minderne om den afdøde. Ved at tale om et eventuelt sygdomsforløb, døden, savnet og minderne får den efterladte rum til at bearbejde sorgen. Husk, de fleste efterladte oplever, at sorgen og savnet aldrig helt forsvinder – bliv derfor ved at spørge og lytte så længe behovet er der.

4. GÅ IKKE forbi i tavshed – det værste, du kan gøre, er at lade som ingenting.

5. VIS din omtanke. En kærlig hånd på skulderen, et kram eller et smil med øjenkontakt kan være en stor hjælp. Man behøver ikke altid bruge ord.

6. UNDGÅ velmenende floskler som fx: ”Han har haft et langt og godt liv” / ”Han var også syg og træt” eller ”Sorgen forsvinder med tiden” / ”Godt at se, du er kommet videre”. Førstnævnte er sjældent en trøst og sidstnævnte opleves af mange som direkte forkert. Man kommer ikke over et dødsfald – man lærer at leve med savnet.

7. SIG ALDRIG: ”Er du ikke kommet over det endnu?” eller ”Nu må du se at komme videre”. De fleste sorgramte kæmper for at få det bedre hver eneste dag – det får de kun med anerkendelse, tålmodighed og omsorg fra sig selv og omverdenen.

8. UNDLAD at ”veje” og sammenligne sorg. Fx ved at sige ”Hvis du havde mistet et barn, kunne jeg forstå, at du var så ked af det”. Sorg er individuelt – hvor meget det fylder og hvor lang tid den svære sorg varer, er der ingen regler for.

9. OPSØG hjælp hos en i dit netværk, der ved hvordan det er at miste, hvis du er i tvivl om, hvad du kan gøre for din pårørende/ven/kollega/bekendt. Her kan du sikkert finde gode råd og svar.

10. HUSK: Man kan ikke gøre en sorgramt mere ked af det ved at spørge ind og vise omsorg/interesse. Den sorgramte er allerede ked af det. Giver han/hun sig til at græde, så husk at tårene er derinde i forvejen. Det er kun godt, at de kommer ud.

 

“Sorgen bliver mindre, når den deles med andre”

Vi håber, at rådene kan være med til at gøre de svære samtaler om sorg og død lidt lettere.

Hvis man selv er sorgramt, hjælper det naturligvis at være åben omkring sorgen. Selv om det er utrolig sårbart, så har pårørende/venner/kollegaer/bekendte lettere ved at støtte op, hvis den sorgramte selv indikerer et behov for samtale og støtte. Og husk – folk gør deres bedste. Handler de uhensigtsmæssigt, så er det sandsynligvis, fordi de er bange for at gøre noget forkert.

Vi vil slutte med Preben Engelbrekts (direktør i Det Nationale Sorgcenter) ord: ”Heldigvis er det sådan for de fleste, at sorgen bliver mindre, når den deles med andre”.

Så herfra skal der lyde en sidste opfordring til at tale om sorgen og døden. Det Nationale Sorgcenter har åbnet en ny telefonlinje til efterladte i sorg, som har behov for nogen at tale med. Det vil vi gerne slå et slag for! Læs mere om det her.

Om forfatteren 
monsterid

Titte Kuhlmann, Social Media Manager

Siden februar 2016 har jeg fordybet mig i Tal ordentligt-universet, som Social Media Manager på det der må være Danmarks bedste arbejdsplads. Jeg kaster mig selv og vores mere end 100.000 Facebook-følgere ud i store debatter om alt indenfor den gode tone og medmenneskelighed – og jeg elsker det. Jeg er ucertificeret lommepsykolog, mere eller mindre konstant bekymret over et eller andet og altid på jagt efter ro og balance i livet. TAK til jer, der læser med her på bloggen! Det sætter vi stor pris på.